Čo:
Navigácia Antik Bazár Sk - Sochy, Busty - sv. Florián - drevorezba 2. pol. 20. stor.
Štýlove Bývanie

sv. Florián - drevorezba 2. pol. 20. stor.

sv_florian_drevorezba_2_pol_20_stor_y6z8l.jpg
(klikni na obrázok pre zväčšenie)
POČET ZOBRAZENÍ: 327
Cena
350,00 €

druh výtvarného umenia: sochárstvo
technika: drevorezba
materiál: drevo
výška: 51 cm

Svätý Florián (Florián z Lorchu, lat. Florianus) je katolícky svätec, patrón hasičov, pekárov, hrnčiarov, hutníkov, taktiež ako ochranca pred neúrodou, búrkou aj suchom.

Florián je patrónom v Rakúsku, kde bolo po ňom pomenované aj mesto (Sankt Florian), taktiež v Česku, Slovensku, Bavorsku, Taliansku (Bologna), Poľsku (Krakov).

Narodil sa v Enns v rímskej provincii Noriko za čias prenasledovania kresťanov počas vlády rímskeho cisára Diokleciána.

Florián bol plukovníkom v legionárskom vojsku rímskeho cisára v Cetii (dnešný Zeiselmauer v Rakúsku). Roku 304 sa postavil na obranu 40 zatknutých a uväznených kresťanských legionárov v Lorchu . Za pokus o vyslobodenie bol zatknutý a odsúdený miestodržiteľom Aquiliánom na smrť. Poprava sa konala dňa 4. mája 304 na brehu rieky Enns (v tej dobe nazývanej Aniza). Na krk mu bol priviazaný mlynský kameň a následne bol utopený vo vodách Enns.
Legenda hovorí, že voda vyplavila Floriánovo mŕtve telo na skalu, kde ho našla vdova Valéria, ako ho pred zhanobením stráži veľký orol. Ten sa objavil aj na niektorých neskorších zobrazeniach tohoto svätca. Na mieste hrobu Sv. Floriána pri Linci postavili kaplnku a neskoršie kostol s kláštorom, ktorý obývali benediktíni a po nich augustiniáni. Floriánove ostatky sa našli v 13. storočí. V roku 1942 boli objavené aj ostatky 40 mučeníkov, za ktorých svätec položil život.

Časť jeho relikvií dostalo darom mesto Krakov v roku 1183 od pápeža Luciusa III. Knieža Kazimír II. (Spravodlivý) dal postaviť baziliku zasvätenú sv. Floriánovi, kde sa nachádzajú tieto relikvie. Ostatky svätca sa nachádzajú aj v relikviári chrámu sv. Víta v Prahe.

Kult patróna hasičov bol neskôr rozšírený po celej strednej Európe. Postavilo sa množstvo jeho sôch na ochranu pred požiarmi.

Vlastnosti
Typ: Predaj
Rubrika: Sochy, Busty
Lokalita: Košický kraj
Dátum pridania: 20.10.2021 16:21
kompas-cer
Inzerent
contact
Kontaktná osoba: Branislav
Tel/Mobil: 0948042515

Odpovedať na inzerát

Váš email:*
Vaša odpoveď:*
Opíšte kód z obrázku:*
security code
POZNÁMKA: údaje označené * sú povinné

NEWSTELLER

Odoberajte novo vložené inzeráty z kategórie NÁBYTOK - DOPLNKY
Inzertný portál v.2011, copyright ©2011 AntikBazar.sk, Všetky práva vyhradené.
Prevádzkovateľ nezodpovedá za obsah inzercie ani diskusie, taktiež nezodpovedá za porušovanie práv duševného vlastníctva ani iných práv používateľmi. Každý používateľ preberá zodpovednosť za svoju inzerciu sám a dobrovoľne a súhlasí s tým, že nebude používať služby na serveri na účely, ktoré sú v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi Slovenskej republiky.
SEO FRENDLY Valid XHTML 1.0 Strict
TATO STRÁNKA JE XHTML 1.0 STRICT VALIDNÁ